Logo Herinneringshout
Herinneringshout

Liefde voor later; de herinneringsdoos

Maandagavond zit ik ondanks het mooie weer voor de TV. Met een kopje thee op schoot ben ik er helemaal klaar voor. Na het BNN programma ‘Over mijn lijk’ (tranen met tuiten) waag ik me nu aan een nieuw programma van de KRO. Anita Witzier volgt een aantal jonge gezinnen waarvan een ouder ongeneeslijk ziek is. Voor de achterblijvende kinderen wordt een herinneringsdoos gemaakt voor later. Heftig, maar ik ben ook erg benieuwd. Ik zet het geluid maar wat harder.

Na de intro heb ik al een brok in mijn keel. Al die jonge, prachtige gezinnen met een enorme donderwolk boven hun hoofd. En ouders die worstelen met hoe te vertellen aan de kids dat papa of mama er straks niet meer is. Is dat niet de nachtmerrie van iedere ouder? Maar het programma laat naast de harde werkelijkheid vooral ook de mooie momenten zien. Mensen die ondanks hun ziekte nog willen leven. Die liever niet gezien willen worden als die zieke man of vader, maar gewoon eens als lekker ding. Die de onzekere tijd ook aangrijpen om nog de meest fantastische dingen te gaan doen. Soms dingen die ze altijd al wilden doen en waar ze nu echt tijd voor maken. Van parachutespringen tot een bezoek aan de racebaan of een tatoeage laten zetten met de namen van de kinderen. Op die momenten stralen ze.

Het lijstje

Dat maakt bewust. Zelf heb ik altijd van die dingen die ik nog wil doen. Maar waar ik gewoonweg niet aan toekom (lees: waar ik me geen tijd voor gun). Omdat er nog een berg was ligt wat gestreken moet worden, de badkamer schreeuwt om een schrobbeurt of de afspraak met familie toch echt niet verzet kan worden. En mijn lijstje is niet eens zo gecompliceerd. Gewoon een keer ’s ochtends heel vroeg met de kinderen naar de Veluwe om dieren te spotten, een dagje thuis niksen in pyjama en met mijn lief een weekendje naar New York. Soms is het niet eens zo moeilijk te realiseren, dus waarom doe ik het dan niet gewoon? Dus die ideeën nu eens niet uitstellen of wegzetten in een vijfjarenplan, maar met beide handen aangrijpen.

De herinneringsdoos

Naast het bewust leven met de dag, wordt er door de ouder een herinneringsdoos gemaakt. Een houten doos waarin spulletjes worden gedaan die weerspiegelen wie de persoon is die ze erin stopt. Zodat de kinderen tijdens momenten van verdriet iets hebben om op terug te kijken of later kunnen zien wie hun vader of moeder was. Al snel blijkt de doos halfvol. Voor Bernadine worden het er uiteindelijk zelfs 6. En de creativiteit is echt eindeloos. Ik zit werkelijk stil en ademloos te kijken naar de haarlokken, kleden, zelf gemaakte kralenketting, kaartjes met spreuken, foto’s/ films en zelfs de ducktape en een boodschappenlijstje die een plekje krijgen in de herinneringsdoos. De doos op zich ziet er misschien niet zo geweldig uit, maar de binnenkant is absoluut heel bijzonder.

Voor de ouder heeft de herinneringsdoos ook betekenis. “Het helpt verwerken en iedere keer een beetje afscheid nemen. Anders krijg je alles in één keer over je heen”.    

Liefde

Na zes afleveringen heb ik ze aardig leren kennen. Menno, Afiena, Bernadine, Eric, Diana, Saskia en Jan. Mensen die een diepe indruk op mij achterlaten. Waarvoor de herinneringsdoos nooit groot genoeg is om alle liefde in te stoppen. Want het stroomt hoe dan ook over (www.liefdevoorlater.kro.nl)

Herinneringsdoos bestellen? Klik op deze link http://herinneringshout.nl/onze-producten/herinneringsdoos/herinneringsdoos 

Deel dit artikel:
Herinneringshout

Prikbord

 • Makkelijk shoppen

  VERZENDING BINNENLAND

  • ophalen gratis!
  • brievenbuspakje € 3,50
  • pakket tot 10 kg, € 9,52
  • pakket 10-30 kg, € 14,36

   

  VERZENDING BUITENLAND (EUROPA)

  • pakket tot 5 kg, € 24,64
  • pakket 5-10 kg, € 31,30
  • pakket 10-30 kg, € 42,19

   

  Levertijd 2-4 weken. Voor bepaalde datum in huis? Bel gerust.

  logo postnl 

  Betalen met Ideal of vooraf overmaken.

  logo ideal

   

 • Klant reacties

   

  Klant reacties Herinneringshout

   

   

 • Wist je dat....

  De Mona Lisa ook op populierenhout is gemaakt?

  Dat Herinneringshout hetzelfde hout gebruikt voor haar producten?

  Omdat dit heel lang meegaat! 

   

Herinneringshout.nl

© 2018 Herinneringshout - KvK: 57928924 - BTW nr: NL172635421B01 - info@herinneringshout.nl